Gepoedercoat staal

Proces

kleurenwaaierPoedercoaten wordt ook wel poederlakken of poederverven genoemd. Het wordt onder andere toegepast bij: balkonhekken, stalen meubels, radiatoren, witgoed, auto-onderdelen en stalen hekken. Poedercoating is een elektrostatisch proces waarbij staal, verzinkt staal en aluminium wordt gecoat in elke gewenste kleur. Poedercoating is slag- en slijtvast, kleurrijk en heeft een lange levensduur.

De meest gangbare verwerkingsmethode van poederverf is via elektrostatisch spuiten. Het voorwerp wordt daarbij elektrisch geaard en de poederverf wordt via een luchtmengsel naar het object verneveld waarbij het tijdens het verlaten van het spuitpistool negatief geladen wordt. Deze poederverfdeeltjes laten zich nu door het positief geladen voorwerp aantrekken en slaan daarop neer. Hierdoor wordt ook deels de achterzijde van het voorwerp met poederverf bedekt, wat tijdens conventioneel verfspuiten anders als overspray verloren zou gaan. Vervolgens gaat het voorwerp met daarop de poederlak een op 140°C tot 220°C ingestelde oven in. Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poederlakdeeltjes eerst naar vloeibare verf, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en tenslotte uithardt tot vaste verf laag.

Duurzaam

Een poedercoating is een duurzame en extra harde laklaag vergeleken met conventioneel gespoten of geverfd materiaal. De poeder wordt bereid uit droge vaste grondstoffen en bevat dus geen oplosmiddel. Een poederlak bestaat uit een bindmiddel, pigment en toevoegmiddelen. Het bindmiddel is in principe een kunststof. Het pigment wordt toegevoegd om kleur aan het product te geven. De toevoegmiddelen worden toegevoegd om de poedercoating bepaalde eigenschappen mee te geven zoals niet uitzakken, goede vloei, hardheid, mattering. Voor het verkrijgen van een goede kwaliteit is het noodzakelijk dat de ondergrond voor het poedercoaten intensief wordt voorbehandeld. De voorbehandeling dient om verontreiniging van de te coaten ondergrond te verwijderen en om een roestwerende conversielaag aan te brengen.

poederlak01Onderhoudsinformatie gepoedercoat staal

Gepoedercoat staal is een praktisch en duurzaam materiaal met een lange levensduur maar wees alert: gekleurde vloeistoffen die langere tijd achterblijven kunnen kringen en vlekken veroorzaken. Mocht er vloeistof op het onderstel terecht zijn gekomen, onderneem dan actie door dit schoon te deppen en te reinigen met schoon lauw water. Plaats nooit hete voorwerpen direct op de gepoedercoate delen, dit kan kringen veroorzaken die niet meer te verwijderen zijn.

Schoonmaak voorschriften

Om uw meubel te reinigen en in goede conditie te houden adviseren wij u de gepoedercoate delen met een licht vochtige, zachte doek te reinigen en op te wrijven met een zachte droge doek. Na het reinigen goed na bewerken met schoon water zodat er geen zeepresten achter kunnen blijven. Reinig het oppervlak niet in de volle zon. Wil je jouw gepoedercoate meubel reinigen met een reinigingsmiddel, dan adviseren wij u een licht sopje van water met groene zeep te gebruiken. Een nabehandeling met een wasachtig product heeft als voordeel dat de glans wordt opgehaald en de laklaag meer vuil en waterafstotend wordt.

Gebruik nooit oplosmiddelen zoals benzine, aceton, spiritus ammoniak of gechloreerde koolwaterstoffen op je stalen tafel of tafelpoten. Bepaalde autowaxen met een polijstende werking worden ook afgeraden. Het gebruik van agressieve onderhoudsmiddelen, schuurmiddelen en schuursponsjes raden wij met klem af.

Klik hier voor informatie over een RVS onderstel.

 


Product samenstellen

Een ogenblik geduld a.u.b.