Informatie HPL tafelblad

Opbouw multiplex met HPLHPL is een afkorting voor High Pressure Laminate, ook bekend als laminaat of kunststof plaat. HPL is samengesteld uit een aantal lagen kraftpapier dat gedrenkt is in fenolhars met daarop een decor laag. Deze decor laag wordt afgedekt met een harde transparante kunsthars bovenlaag. Onder zeer hoge druk wordt dit alles samengeperst tot een harde bekledingsplaat die gelijmd wordt op een ondergrond, vandaar de naam HPL: High Pressure = Hoge Druk.
Een kunststofplaat heeft een dikte van ongeveer 0,7 tot 0,9 mm. Het decor kan een uni kleur, abstracte tekening of imitaties zijn van hout, metaal of steen hebben. De decor laag bepaalt welk uitstraling het werkblad heeft. HPL is in principe een halffabricaat en wordt op een ondergrond aangebracht bijvoorbeeld berken multiplex daar hebben wij voor gekozen.

De voordelen op een rij:

 • HPL is een zeer sterk materiaal dat goed bestand is tegen krassen en hogere temperaturen.
 • Het oppervlak is glad en niet poreus, daardoor is het hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden.
 • HPL is onderhoudsvriendelijk; dagelijks afnemen met een vochtige doek en jouw HPL tafelblad blijft als nieuw.

  Onderhoud tips:

  Let op de volgende punten, dan heb je nog langer plezier van jou met HPL afgewerkte tafel.

 • Verwijder normaal, dagelijks vuil met een zachte, vochtige doek.
 • Verwijder vuil en vlekken het liefst direct.
 • Hardnekkiger vlekken en aangekoekte resten verwijderen met een sopje van zachte zeep of een gebruikelijk mild (niet schurend) huishoudelijk schoonmaakmiddel.
 • Gebruik bij het schoonmaken de mildst mogelijke middelen. Gebruik zeker geen middelen die schurende bestanddelen bevatten. Deze laten krassen achter, of maken het materiaal dof.
 •  

  kleurstalen HPL tafelblad afwerkingHPL kleurstalen zijn aan te vragen bij Tafel op Maat op Kleur

  Reinigen

  Eventuele resten van schoonmaakmiddelen kunt u verwijderen met schoon water, waarna u met een droge schone doek het materiaal weer mooi glanzend maakt. Als het oppervlak, na de behandeling van een vlek, een doffe indruk geeft, bereikt u vaak een mooi resultaat met een azijnoplossing of met Glassex. Gebruik geen meubelpoetsmiddelen en middelen die wax bevatten. Deze laten namelijk een laag op het oppervlak achter die makkelijk verkleurt, vlekt en vegen kan achterlaten. Erg hardnekkig vuil en oude vlekken kunnen worden verwijderd met organische oplosmiddelen, ethyl alcohol, aceton, e.d.

  Dagelijks gebruik

  Pas op met hete voorwerpen zoals pannen. Gebruik altijd onderzetters en placemats voor hete borden en servies. Scherpe voorwerpen kunnen krassen veroorzaken, gebruik daarom altijd een snijplank als je wat wilt snijden of hakken. Zware voorwerpen zoals bierkratten of boodschappen kratjes, mandjes kunnen onherstelbare krassen veroorzaken wanneer deze over het HPL schuiven.
  Kijk voor informatie over de andere tafelblad afwerkingen bij massief hout of bij Desktop van Forbo.


  Product samenstellen

  Een ogenblik geduld a.u.b.